A rendezvényekre on-line jelentkezhet. BelépésRegisztrációElfelejtett jelszó

2017. a Reformáció Emlékéve

Az évforduló méltó megünneplésének előkészületei már 2016-ban megkezdődnek. Ezen az oldalon a Református Pedagógiai Intézetnek az emlékévvel kapcsolatos szakmai programjairól talál tájékoztatást. További értékes információkat a Reformáció Emlékbizottság honlapján találhat.

                                                                                 

2017. április 22.: Re:formáció műveltségi vetélkedő - középdöntők a középiskolásoknak

A „Re: formáció" komplex műveltségi vetélkedő területi középdöntőit tartották 2017. április 22-én, Magyarország 5 településén - Győrben, Kaposváron, Budapesten, Debrecenben és Kecskeméten - párhuzamosan. A verseny anyagának összeállításában és a lebonyolításban oroszlánrészt vállaltak a Református Pedagógiai Intézet szakértői is. Kecskeméten Sápi Mária pedagógiai előadónk volt a játékmester, Görög Tímea pedagógiai szakértőnk a zsűri egyik tagja. A vetélkedő versenybizottságában és a szakmai zsűrikben az RPI munkatársai között Márkus Gábor, Moncz Anikó és Szontagh Pál vettek még részt. A kecskeméti középdöntőről ITT, a kaposváriról ITT, a debreceniről ITT olvashatnak bővebben,   (Fotó: keol.hu)

                                

2017. március 9.: A református Arany János konferencia Nagykőrösön

A Református Pedagógiai Intézet Arany János születésének 200. és a reformáció 500. évfordulója alkalmából irodalomtudományi konferenciát szervezett.A konferencia keretén belül került sor az „Ó-IÓ-CIÓ-ÁCIÓ-FORMÁCIÓ-REFORMÁCIÓ – Hitvallás és szabadság” Kárpát-medencei rajzpályázat kiállítás-megnyitójára is. Előadóink voltak: Suba Lajos, helytörténész, gimnáziumi igazgató, Dr. Győri L. János, irodalomtörténész, tanár, Dr. Szenczi Árpád, irodalomtörténész, dékán és Dr. Nyilasy Balázs, irodalomtörténész, egyetemi tanár. A konferencia végén a résztvevők megkoszorúzták "A nagy tanári kar" szoborcsoportot az Arany János Múzeum kertjében. A konferencia megrendezését a Reformáció Emlékbizttság támogatta.Az esemény képgalériája itt megtekinthető.                                                                                                                                                              

RPI-EPSZTI közös szaktanácsadói értekezlet

2017. február 21-én kedden került sor az evangélikus és református szaktanácsadók első közös szakmai napjára Budapesten, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Székházában. Harminchárom (tizenegy evangélikus és huszonkét református) szaktanácsadó vett részt a konferencián, az Evangélikus Pedagógiai Intézet meghívására. 

Rozs-Nagy Szilvia evangélikus lelkész napkezdő áhítata után Majorosné Lasányi Ágnes, az EPSZTI igazgatója mutatta be az evangélikus pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszerét. Ezt követte Szontagh Pálnak, az RPI igazgatójának prezentációja „Pedagógiai-szakmai szolgáltatások a református köznevelési rendszerben” címmel.

Ablonczyné Vándor Margit és Deák Varga Kinga, az EPSZTI pedagógiai szakértői a szaktanácsadói munka kihívásairól szóltak, illetve tartottak interaktív bemutatót. A résztvevők remek rögtönzött produkciókban mutatták be, hogyan lehet a szaktanácsadói látogatáson előforduló egy-egy problémás szituációt frappánsan megoldani.

Az ebédszünetben szakmai kapcsolatépítésre is lehetőség nyílt, majd Kelemen Gabriella, az RPI pedagógiai szakértője szólt a szaktanácsadás támogató szerepéről az egyházi intézményekben. A délután folyamán a református és evangélikus szaktanácsadók még külön szekciófoglalkozásokon is részt vettek. A szakmai nap zárásakor Szontagh Pál igazgató úr ünnepélyesen viszonozta az evangélikusok meghívását, így a következő szaktanácsadói konferenciára ősszel várhatóan Debrecenben kerül majd sor, az RPI szervezésében.

A szakmai nap előadásai, segédanyagai innen letölthetőek.

                                                                 

2017. február 16.: Hitvallás és hivatás konferencia Budapesten

A Református Pedagógiai Intézet a reformáció 500. évfordulója alkalmából 2017. február 16-án nemzetközi konferenciát szervezett Budapesten, mely az RPI többéves hagyománnyal rendelkező nemzetközi konferenciasorozatába illeszkedett. Célcsoportunk a református és más protestáns felekezeti köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok köre volt.
A rendezvény témája a protestáns hivatásetika, a pedagógusetika kodifikációs lehetőségei, különbségek és azonosságok az általános világi és a protestáns keresztyén pedagógusokkal szembeni etikai elvárások körében.
Előadóink: Dr. Tomka János (KRE), Pinczésné Dr. Palásthy Ildikó (DRHE), Dirk van der Hoek (OGO, Hollandia), Szontagh Pál (RPI), Csernabuczky Ferenc (ORTE), Szakál Ferenc Pál (NPK).
A konferencia előadásainak prezentációi innen letölthetők, a rendezvény képei galériánkban megtekinthetők. 

Reformáció 500 filmapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban

2017. február 9. és 12. között Reformáció 500 filmnapokat szervez az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Reformáció Emlékbizottság. A négy napos rendezvénysorozat keretében díjmentes iskolai vetítéseket is tartanak, amelyeken Eric Till Luther című filmjét tekinthetik meg a regisztrált diákcsoportok. A vetítésen részt vevő csoportok létszáma minimálisan 30 fő, maximálisan 100 fő lehet intézményenként.

A meghirdetett vetítési időpontok: 2017. február 9. csütörtök 9:00 és 2017. február 10. péntek 9:00. 

A programra jelentkezni az itt letölthető űrlap kitöltésével és az iskola@urania-nf.hu címre történő visszaküldéssel lehet 2017. február 3-ig.

                                                                                        

2017. január 2.:

A Református Pedagógiai Intézet 2016 őszén előadás-sorozatot készített a középiskolai történelemtanárok számára, a történelem tantárgy új érettségi vizsgakövetelményeiről. A gazdasági-pénzügyi ismeretek oktatásához kapcsolódóan beszélgetett Márkus Gábor, az RPI munkatársa Dr. Márkus Mihállyal, a Dunántúli Református Egyházkerület tiszteletbeli püspökével, a pápai Református Teológia professzor emerituszával, a Kálvin Társaság a reformátorok gazdasági felfogásáról, Kálvin gazdaságetikájáról. A beszélgetés felvétele ITT megtekinthető.

                                                                                                  

 

2016. november 24.:

"Vallás-identitás-történelem" címmel 2016. november 24-én levéltár-pedagógiai workshop valósult meg az Országos Levéltárban. A rendezvény egy sorozat első részeként a különböző vallások témakörét járta körül. A vendégelőadóink: Dancz Vera - Zsidó Levéltár, Arató György - Győri Egyházmegyei Levéltár, Márkus Gábor - Református Pedagógiai Intézet . A meghívott előadók mellett a levéltár munkatársa, Apáti Anna Zita a reformációs projekt keretében zajló levéltár-pedagógiai foglalkozások anyagát mutatta be. Az eseményről bővebben a levéltár honlapján olvashatnak.

                                                                              

 

2016. szeptember 8.: Megjelent az EMMI Oktatásért felelős Államtitkársága, az Oktatási Hivatal és a Reformáció Emlékbizottság által közösen, a Reformáció 500.évfordulója alkalmából meghirdetett verseny felhívása.

Miniszteri ajánlása  itt  tekinthető meg.

Versenykiírása az általános iskolák számára itt   tekinthető meg.

Versenykiírása a középiskolák számára  itt  tekinthető meg.

                                                                                     

2016. augusztus 23.: Ó--CIÓ-ÁCIÓ-FORMÁCIÓ-REFORMÁCIÓ - Hitvallás és szabadság - Kárpát-medencei rajzpályázat

A Református Pedagógiai Intézet a Reformáció Emlékbizottsága támogatásával rajzpályázatot hirdet a református és evangélikus felekezetű óvodásoknak, alsó és felső tagozatos általános iskolai és középiskolai diákoknak.

A pályázat témája: Hitvallás és szabadság - avagy Mit üzen Nekem a reformáció? Mit jelent számomra, hogy református/evangélikus vagyok?

A  részletes felhívás INNEN letölthető!

 

                                              

 

2016. május 24. Reformációs komplex verseny - szakértői egyeztetés

A Reformáció Emlékbizottság felkérésére 2016. május 24-én az Evangélikus Pedagógiai Intézetben gyűltek össze azok a református és evangélikus szakértő pedagógusok, akik a reformációval kapcsolatos többfordulós, komplex vetélkedő megszervezését vállalták. A tartalmas, intenzív közös munkának folytatása következik...

 

                                               

 

2016. május 21-22.: Református Egység Napja - a  reformáció emlékévének megnyitása Kolozsvárott

Kolozsváron nagyon szép, és lelket építő találkozásoknak voltunk részesei a Református Egység Napján. Szépen elkészített helyszín biztosította a szeretetteljes együttléteket, beszélgetéseket. Szép helyen jó emberek között magasztos céllal voltunk együtt. Képünkön az RPI standjánál az Intézet küldöttsége: Kelemen Gabriella és Szabadi Edit.

2016. május 17. Egyeztetés a REB, az EPSZTI és az RPI vezetői között

A 2016/2017-es tanévben a Reformáció Emlékbizottság többfordulós, országos tanulmányi verseny kiírását tervezi. Ezzel kapcsolatban egyeztetett a miniszteri biztos irodájában Dr. Hafenscher Károly miniszter biztos, Gyimóthy Lilla és Dr. Birkás Antal, a miniszteri biztos hivatalának munkatársai, Majorosné Lasányi Ágnes, az EPSZTI és Szontagh Pál, az RPI igazgatója. Az előkészítő munkálatok szakértő pedagógusok bevonásával hamarosan folytatódnak. 

                                                            

2016. május 4. Református-metodista megállapodás a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokról

Pedagógiai-szakmai szolgáltatások ellátásáról szóló megállapodást kötött a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyarországi Metodista Egyház (MME). A szerződés értelmében ezentúl a metodista egyház fenntartásában működő Forrai Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium számára is a Református Pedagógiai Intézet (RPI) nyújtja a szakmai-pedagógiai szolgáltatásokat. Az erről szóló dokumentumot május 4-én írták alá egyházunk zsinati székházában Budapesten.

                                                      

További részletek a reformatus.hu oldalon.

2016.április 21. Levéltári szakmai nap a Reformáció Emlékév jegyében

A Reformáció MNL projekt kapcsán, a készülő levéltár-pedagógiai programok segítésére már a tavalyi év folyamán megtörtént a kapcsolatfelvétel a Magyar Nemzeti Levéltár és a Református Pedagógiai Intézet között. Az RPI munkatársai most szakmai napjuk keretében látogattak el az MNL Országos Levéltárába.

                                                                  

                         

A programon részt vettek a RPI vezetői, s az ország számos megyéjéből érkeztek intézményvezetők, sőt határainkon túlról is jöttek vendégek, hogy megismerkedhessenek a levéltár nyújtotta lehetőségekkel. A 2016-2017-es tanév tervezésének fontos eleme a Reformáció kezdete 500. évfordulójának, a Reformáció Emlékévnek az előkészítése az iskolákban is, amely feladatban a levéltárakkal való együttműködés is lehetőséget nyújt az iskolák számára. A levéltári program elején az Országos Levéltár palotájával ismerkedhettek a látogatók Sölch Miklós főlevéltáros kalauzolása mellett, aki sok történeti értékre hívta fel a figyelmet. Ezt követően Rácz György főigazgató-helyettes az Országos Levéltár mint kutatóhely érdekességeit ismertette, amely során néhány eredeti dokumentumot is megtekinthettek az érdeklődők. Fülöp Tamás, a megyei ügyekért felelős főigazgató-helyettes, a megyei levéltárak munkájáról, lehetőségeiről beszélt a hallgatóságnak, bemutatva a levéltárosok sokrétű munkáját is. Sor került a Reformáció MNL projekt részleteinek, valamint a reformációs honlap bemutatására is, s a levéltár nagy országos levéltár-pedagógiai foglakozásainak ismertetésére, amelyet Kovács Eleonóra projektvezető mutatott be. A foglalkozásuk alapjául szolgáló foglalkoztató-füzet, amely hamarosan napvilágot lát, ugyancsak témája volt a programnak. Ennek anyagáról, valamint az Országos Levéltár levéltár-pedagógiai tevékenységéről Apáti Anna Zita főlevéltáros tartott bemutatót. A szakmai napot IGI-Klub Extra foglalkozás zárta, melyen Szontagh Pál igazgató vezetésével a résztvevők áttekintették a református intézmények lehetőségeit az évforduló méltó megünneplésére. Az esemény beszámolója a levéltár honlapján:http://reformacio.mnl.gov.hu/a_reformatus_pedagogiai_intezet_leveltar_la...

A szakmai napon elhangzott előadások prezentációi INNEN és INNEN letölthetők. 

A látogatás galériája ITT megtekinthető. 

       

2016. április 6.  Elindult a Reformáció MNL projekt honlapja.

2016. április 6-án közel 100 fős közönség részvételével ünnepélyes keretek között elindult a Magyar Nemzeti Levéltár Reformáció projektjének honlapja

Az ünnepségen a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeinek vezetői, a projekt koordinátorai, az együttműködő partnerek és a meghívott civil szervezetek, valamint a sajtó képviselői vettek részt. A Református Pedagógiai Intézetet Moncz Anikó köznevelési igazgatóhelyettes képviselte. A RPI a projekt együttműködő partnere. 

                                                           

 

2016. március 11. Együttműködés az RPI és az EPSZTI között

A Református Pedagógiai Intézet és az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet figyelembe véve a két intézmény között az elmúlt időszakban tapasztalt kiváló szakmai együttműködést és áttekintve a protestáns egyházak által fenntartott pedagógiai-szakmai szolgáltató intézmények előtt álló szakmai feladatokat együttműködési megállapodást kötöttek. A megállapodás a szaktanácsadási szolgáltatások és pedagógus-továbbképzések kölcsönös igénybe vételére, valamint a Reformáció 500 éves évfordulója kapcsán közös programok és kiadványok létrehozására vonatkozik.

A megállapodás teljes szövege innen letölthető.

                                                            

2016. február 24-25. "A reformáció tanítása - a tanítás reformációja" konferenciasorozat

A vártnál nagyobb érdeklődés mellett, szép sikerrel rendeztük meg "A reformáció tanítása - a tanítás reformációja" konferenciánkat.

                                                  

Néhány résztvevői vélemény a konferenciáról: 
"A lényegről volt szó. Reformált pedagógiára, reformált ember képes. Ez az alfa és az omega." 
"Megerősítést kaptam azokban a dolgokban, melyeket nem tudtam, hogyan lehetne megvédeni úgy, hogy azokban hitelesen képviseljem református egyházamat. Ezt mindenképpen köszönöm!"
"Tetszett a konferencia témaválasztása, az előadók szakmai felkészültsége, elhivatottsága, előadói stílusa." 
"Jól átgondolt, sokrétű ismereteket adó, gondolkodásra, önvizsgálatra sarkalló előadás(ok) voltak."
"Aktuális értékekről hallottunk. Köszönöm, hogy megszervezték ezt a konferenciát." 
"Jó volt a szekció szaktárgyi kötődése, magyarázata, beszélgetés a végén." 
"Tetszett a szervezettség, légkör, előadók felkészültsége, segédanyagok a dossziéban, ellátás." 
"Minden tetszett, mert nagyon tartalmas volt!"
"Szélesebb körben terjeszteném („kötelezővé” tenném a tantestületeknek)."

Köszönjük meghívott előadóinknak, Dr. Szabó István püspök úrnak, Dr. Fekete Károly püspök úrnak, Dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos úrnak és Dr. Arany Erzsébet docens asszonynak, hogy elfogadták felkérésünket!

Köszönjük a Reformáció 500 Emlékbizottság támogatását a konferencia megszervezésében. Köszönjük a résztvevők érdeklődését, véleményeit. S.D.G.!

Az esemény fotógalériái ITT és ITT megtekinthetők. 

A konferencia résztvevői számára a plenáris előadások prezentációi ITTletölthetők.

A szaktanácsadói szekcióanyagok ITT letölthetők. 

A református honlap beszámolói a konferenciáról ITT és ITT olvashatók. 

Az esemény zenés galériája ITT megtekinthető.

 

2016. február 12. A Reformáció Emlékbizottság, az Református Pedagógiai Intézet és az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképzési Intézet találkozója

A megbeszélésen részt vett Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, Gyimóthy Lilla, az Emlékbizottság egyházügyi referense, szakmai koordinátor, Moncz Anikó, az RPI igazgatóhelyettese, Márkus Gábor, az RPI címzetes igazgatója, Majorosné Lasányi Ágnes, az EPSZTI igazgatója, Ablonczyné Vándor Margit, az EPSZTI pedagógiai előadója, az Emlékbizottság két további munkatársa valamint az RPI Országlátó programjának 6 erdélyi és 2 magyarországi résztvevője.

A résztvevők ismertették a reformáció emlékévével kapcsolatos eddigi tevékenységüket, áttekintették a jelenleg futó projekteket és megbeszéléseket folytattak további szakmai terveikről, az együttműködés lehetőségeiről.