A rendezvényekre on-line jelentkezhet. BelépésRegisztrációElfelejtett jelszó
Polgár Lajos Emlékverseny
Verseny kategória: 
Matematika
Informatika
Német nyelv
Történelem
Biológia, környezetismeret, környezetvédelem
Angol nyelv
Verseny kiíró: 
Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Békés
Meghirdetés köre/célkorosztály: 
5-8. évfolyam

A versenyt hét szekcióban kerül meghirdetésre, melyek az alábbiak:

 Matematika

 Angol nyelv

 Német nyelv

 Történelem

 Rajz

 Természetismeret

 Informatika

Matematika szekció: Polgár Lajos az intézmény egykori igazgatója, matematika tanára, a tantárgy szeretetére nevelte diákjait. A verseny elsődleges célja is ez, a matematika népszerűsítése, megszerettetése. A versenyt 5-6. osztályos illetve 7-8. osztályos tanulók részére hirdetjük. Minden évfolyamon külön díjazzuk a helyezetteket. A verseny tesztverseny. A tiszta versenyidő 80 perc, ami alatt 30 feladatot kell megoldani. A feladatokra 4 válasz közül kell kiválasztani a helyes megoldást.

Angol nyelvi szekció: A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk a 7. és 8. osztályos korcsoportból. Az angol nyelvi szekció témája idén Los Angeles lesz. A csapatoknak 3 fordulóban kell helyt állniuk. 2018. november 5-ig felkerül iskolánk honlapjára (www.refibekes.hu) egy előzetesen megoldandó feladatsor, amely Los Angeles történetével, kultúrájával és nevezetességeivel lesz kapcsolatos. Ezt a feladatlapot kell a csapatoknak kitölteni és legkésőbb 2018. november 23-ig a következő e-mail címre elküldeni: titkarsag@szkirg.hu. A december 1-jei iskolai fordulón a csapatok megoldanak egy írásbeli feladatsort (amely az előzetes feladatokon alapul) majd a szóbeli fordulón be kell mutatniuk egy rövid Los Angeles-el kapcsolatos jelenetet. Ehhez bármilyen technikát felhasználhatnak. Nem felolvasást várunk!

Német nyelvi szekció: A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk a 7. és 8. osztályos korcsoportból. A német nyelvi szekció témája idén Bécs lesz. A csapatoknak 3 fordulóbann kell helyt állniuk. 2018. november 5-ig felkerül iskolánk honlapjára (www.refibekes.hu) egy előzetesen megoldandó feladatsor, amely Bécs történelmével, irodalmával, kultúrájával és nevezetességeivel lesz kapcsolatos. Ezt a feladatlapot kell a csapatoknak kitölteni és legkésőbb 2018. november 23-ig és a következő e-mail címre elküldeni: titkarsag@szkirg.hu A december 1-jei iskolai fordulón a csapatok megoldanak egy írásbeli feladatsort (amely az előzetes feladatokon alapul) majd a szóbeli fordulón be kell mutatniuk egy rövid jelenetet Béccsel kapcsolatban. Ehhez bármilyen technikát felhasználhatnak. Nem felolvasást várunk!

Történelem szekció: A versenyt 7-8. évfolyamok számára hirdetjük meg. A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várjuk. 7-8. évfolyam

A fő téma: Mátyás király és kora

A választható témát az adott témakörökön belül kell kiválasztani:

Mátyás, a hadvezér

— Mátyás hadserege

— Mátyás török politikája

— Mátyás nyugati háborúi

Mátyás és a humanizmus

— Vitéz János és a magyar humanizmus kezdetei

— Janus Pannonius

— Corvina Könyvtár

Mátyás, a „reneszánsz fejedelem”

— Buda

— Visegrád 

Előzetes feladat: Prezentáció készítése és előadása a fenti témák egyikéből (8-10 perc) 

Rajz szekció: Ebben a tanévben két korcsoport számára hirdetjük meg a rajzversenyt. 1. korcsoport 5-6. évfolyamosok, 2. korcsoport 7-8. évfolyamosok

Téma: Jézus példázatai (pl.: Magvető, Az irgalmas samaritánus, Tékozló fiú,... vagy egyéb példázatok) Kérjük megjelölni a pályamű hátoldalán a választott témát, nevet, évfolyamot, iskolát. Az alkotásokat A/4-es vagy A/3-as méretben, bármilyen rajzi technikával el lehet készíteni (tempera, akvarell, mozaik, textilfestés, pasztell, stb.). A pályamunkák beküldési határideje: 2018. november 23. 

Természetismeret szekció: Érintett korcsoport: 7. évfolyam.

Téma: a 6. évfolyamos természetismereti tananyag

Témakörök: 1, Magyarország domborzata, nagytájai, folyói - vaktérkép

2, Világ kontinensei, óceánjai - vaktérkép

3, Kőzetfelismerés: leírás és fotó alapján /bazalt, andezit, bauxit, feketekőszén, tufa, kavics, kősó, kvarc, vasérc/

4, Kaán Károly élete és munkássága

5, Az erdő életközössége – totó

6, Az erdő életközössége – fajfelismerés / növény, állat/ PowerPointos bemutató alapján

Informatika szekció: Feladat: 10-15 dián keresztül mutasd be Békés város öt (5) nevezetességét. A prezentációhoz az anyagot a helyszínen kell összegyűjteni. Leírás: Esztétikus megjelenés, keress egységes színeket! Megfelelő olvashatóság, válassz jó betűtípusokat! Jó minőségű képek és grafikák használata szükséges. Egyéni animációk, áttűnés használata lehetséges. Figyelj a rácsokra, a lapon való elosztásra! A gondolatok jók, de maradjanak rövidek. Emeled ki a lényeget, egy dia egy gondolat! Ragadd meg a közönség figyelmét!

 

Verseny időpontok
Verseny nevezési határidő: 
2018.11.23.
Verseny döntő időpontja: 
2018.12.01.