A rendezvényekre on-line jelentkezhet. BelépésRegisztrációElfelejtett jelszó

Magyar Református Középiskolák XXIII. Találkozója

2018. július 5-8. között a Kolozsvári Református Kollégium szervezésében 29 református középiskola részvételével zajlott a Magyar Református Középiskolák XXIII. Találkozója. Az első találkozót még 1996-ban a Világtalálkozó keretében a kecskemétiek szervezték, majd 1997-től Békés kezdeményezésére indult útjára a találkozók sorozata. Mivel a tavalyi szervező, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Diákotthon idén nem vett részt a találkozón, a mindenkori házigazda által őrzött vándorkopjafát Ábrám Tibor igazgató, a tiszáninneni egyházkerület főgondnoka adta át a nyitóistentiszten Székely Árpád igazgató úrnak. A kopjafát még a református egység helyreállításának esztendejében, 2009-ben a sepsiszentgyörgyiek készíttették. Az igei szolgálatot Kató Béla püspök úr végezte. A konferenciát köszöntötte a bukaresti kormány nevében Kovács Irénke államtitkár, aki a 2017-ben Makkai Sándor-díjat vehetett át a miskolci Kárpát-medencei tanévnyitón.

Kolozsvárott izgalmas programok várták a közelről és távolról érkező diákokat és tanárokat. A Kollégium és Kolozsvár nevezetességei mellett látogatást tehettek a kalotaszegi Mérán is, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színházban megtekinthették a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum vegyeskarának nagyszabású Mozart-musicaljét, melynek bemutatójára július 10-én (kedden) kerül sor ugyanitt.

A konferencia zárónyilatkozatát a jelen lévő 29 intézmény, valamint 2 református pedagógiai intézet intézményvezetői és pedagógusai iránymutatása alapján Márkus Gábor címzetes igazgató (RPI) fogalmazta. (A zárónyilatkozat INNEN letölthető.)

Találkozunk 2019-ben a tiszáninneni Hevesen, köszönjük az Eötvös József Református Oktatási Központ meghívását. Várjuk Hevesre azt a 3 dunántúli, 7 dunamelléki, 2 tiszáninneni, 3 tiszántúli és 3 kárpátaljai középiskolát is, kik Kolozsvárra nem tudtak eljönni.

(szöveg: dr. Papp Kornél irodavezető, Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda; kép: szabadsag.ro)